петак, 18. март 2011.

7. Sedma nedelja trudnoće

Možda je pravo vreme da se preispitate, da li vodite dovoljno računa o ishrani? Potrebno je da se hranite raznovrsno.Neki put se javljaju želje za hranom, koju niste voleli pre trudnoće. Moguće je da vaš organizam oseća potrebu za pojedinim sastojcima koji vam nedostaju, pa mu to trebate priuštiti. Problem mogu da vam prave mučnine, ali ne brinite, to je sasvim normalna pojava u ovom periodu za 70% trudnica. Neka hrana može da vam bude i odbojna. Čulo mirisa je osetljivije u trudnoći. Mučnina se obično javlja ujutro, ali kod nekih slučajeva i preko celog dana. Teži slučajevi su sa povraćanjem, gde morate voditi računa da ne dehidrirate.
Postoje i neki trikovi kako da ublažite mučninu:
-nemojte preskakati obroke
-probajte čaj od djumbira
-jedite češće, manje obilne obroke
-izbegavajte jake mirise i hranu koja vam smeta
-nemojte leći odmah nakon obroka

Često se javlja potreba za kiselim, pa neke trudnice vole kisele krastavce ili limun. Ima i slučajeva gde je povećana potreba za slanim, kao čips i slani štapići. Zatim javlja se potreba za slatkim, kao sladoled, čokolada, kolači itd.

Beba raste i razvija se. Sada je veličine bobice borovnice.Mozak se razvija, a pluća i probavni sistem počinju da se formiraju. Ruke i noge rastu, ali prsti se još ne vide.

Нема коментара:

Постави коментар