среда, 14. март 2012.

13. Trinaesta nedelja trudnoće


Vaša beba u stomaku sada ima skoro 30 grama i oko 7,5 cm. Ipak svaka beba napreduje za sebe i naravno da postoje razlike u porastu, ali ovo su neku uopšteni i prosečni podaci.
Što se tiče vas, obzirom da su prošla 3 meseca, rizik od spontanog pobačaja je sada znatno manji. Ovaj drugi trimestar je nešto komforniji i sa te strane što prolaze neprijatnosti rane trudnoće u vidu mučnine i umora.
Ishrana treba da bude adekvatna sa dovoljno tečnosti. Vodite računa da unosite dovoljno proteina i namirnica biljnog porekla koje sadrže gvoždje. Često se u trudnoći javlja anemija , kao posledica nedostatka gvoždja. Važno je redovno ići na kontrole i nekoliko puta uraditi krvnu sliku radi provere. Namirnice koje su bogate gvoždjem su meso, jaja, borovnice, kupine, cvekla, spanać, mahunarke. Ako vaš lekar odluči možda ćete trebati da uzimate i neke dodatke sa gvoždjem. Vitamin C povećava apsorpciju gvoždja iz hrane, tako da je preporuka da jedete više voća koje je bogato ovim vitaminom, kao recimo citrusi.
Za pravilan razvoj bebe i naročito kostiju, pijte dovoljno jogurta i jedite koštunjavo voće. To su bogati izvori kalcijuma.